Select your Top Menu from wp menus

ΠΑΣΧΑΛΗ ΔΗΜΟΥ, “Εις Μνήμη Χριστόδουλου, του Μητροπολίτη και Πανεπιστημιακού Δάσκαλου”

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

Του Πασχάλη Σ. Δήμου*

xristodoulos

Στα πλαίσια των δράσεων για τον εορτασμό των 30χρόνων από την έναρξη εισαγωγής φοιτητών στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ομάδα από τους πρώτους αποφοίτους των Τμημάτων προχώρησε στη συλλογή αρχειακού υλικού (φωτογραφίες, σημειώσεις, οδηγοί σπουδών κ. λ. π. ) αλλά και μαρτυριών σχετικά με τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό στην οργάνωση του πλαισίου των σπουδών και στη μετέπειτα εξέλιξή τους.

Η ομάδα αποτελείται από τους Πασχάλη Δήμου, Δέσποινα Μολά, Αναστασία Τσιώμου, Κυριακή Γκαβανίδου, Βάγια Παυλίδου, Διαμαντή Γκουνάγια, Αιμιλία Οβαδία, Ελένη Κουρελά, Ματίνα Κοντονίνα, Ελένη Ξηραδάκη, Ειρήνη Λιάκου, Μαρία Αναστασίου, Δημήτρη Μανδώρα.

Στόχος της ομάδας είναι η προσέγγιση και διερεύνηση, μέσω συγκεκριμένων κλάδων των Επιστημών του Ανθρώπου, της καταγραφής της Ιστορίας των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η συμβολή στην ανάπτυξη προβληματισμού γύρω από το ερώτημα “Παρελθόν, παρόν και μέλλον των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας”. Στα πλαίσια αυτής της διερεύνησης εντάσσεται και ησυλλογήμαρτυριών αποφοίτων αλλά και ατόμων που διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Ιδρύματος.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι μαρτυρίες για τον Μακαριστό Χριστόδουλο , για τον οποίο όπως αναφέρει κι ο πρώτος Πρόεδρος της Δ.Ε. και πρώτος Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Π. Λαζαρίδης «έλυσαν δυο – τρία πράγματα που δεν θα λύνονταν αν δεν υπήρχε η σχέση αυτή και δεν βγήκαν τότε προς τα έξω».

Η πρώτη επαφή μου με τον Μακαριστό Χριστόδουλο ήταν έμμεση κι αφορούσε τη συμμετοχή μου στο Παράρτημα της Χριστιανικής Νεολαίας Δημητριάδος (Χ.ΝΕ.Δ.) στον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας, ένας φορέας που ίδρύθηκε από εκείνον και στον οποίοενεγράφησαν χιλιάδες νέα παιδιά της σχολικής ηλικίας.

Το ενδιαφέρον του και για τους νέους και συγκεκριμένα για τους φοιτητές της περιοχής ήταν παραπάνω από έντονο. Διετέλεσε αμισθί διδάσκων του μαθήματος της Θρησκειολογίας σε προπτυχιακούς φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων στην πρώτη φάση λειτουργίας τους. Επίσης στις ημέρες προβλέφθηκε και θέση ιερέα , ως πνευματικού των φοιτητών. Στήριξε ηθικά και οικονομικά τη μεγάλη εκπαιδευτική επίσκεψη των φοιτητών των Παιδαγωγικών Τμημάτων στην Αίγυπτο την Άνοιξη του 1992 αλλά και την πρώτη αποστολή φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Ολλανδία στα πλαίσια της δικτύωσης του προγράμματος ERASMUS επίσης την ίδια χρονιά.

Ήταν κοντά κι αλληλέγγυος σε καινοτόμες δράσεις αλλά και στήριζε φορείς που έφερναν κάτι το νέο και υγιές , όπως στην περίπτωση των ΙΩΝΩΝ της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας , όπου ευλόγησε την εναρκτήρια εκδήλωσή μας το 1994 στο πλάι της αείμνηστης Άννας Αϊβαζόγλου κοινοποιώντας το νέο και σε πολλούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίαςκαι καλώντας τους να συνδράμουν και να συμμετέχουν ως μέλη της.

Άξια αναφοράς για την ποιότητα της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του χαρισματικού Ποιμενάρχη είναι δύο προσωπικές στιγμές. Η πρώτη αφορά τη συνάντησή μας μετά από 5 περίπου χρόνια στην Ξάνθη , όπου υπηρετώ ως εκπαιδευτικός σε Μειονοτικό Σχολείο με μουσουλμάνους μαθητές κι ο ίδιος επισκέπτεται τη γενέτειρά του ως Αρχιεπίσκοπος πλέον. Το ξάφνιασμά μου μεγάλο αφού ανάμεσα στο πλήθος με αναγνωρίζει και με καλεί προσφωνώντας με, με το μικρό μου όνομα, κοντά του. Κι όχι μόνο ενδιαφέρεται για το που βρίσκομαι αλλά και στη συνέχεια ενισχύει με διακριτικό τρόπο το σχολείο ρίχνοντας μια ακόμη «μπάρα» στις διακρίσεις των θρησκευτικών διαφορών. Στη δεύτερη περίπτωση ήταν η άμεση ανταπόκριση καιβοήθειά του στο αίτημά μου για βοήθεια των Τμημάτων Μητρικής – Ελληνικής Γλώσσας στη Στοκχόλμη Σουηδίας.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι στα πλαίσια της συνεργασίας-επαφής με τον Μακαριστό Χριστόδουλο κομβικός ήταν ο ρόλος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Οικονόμου, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού και πνευματικού τέκνου του Αλησμόνητου Θρησκευτικού Ηγέτη της Εκκλησίας μας Χριστοδούλου, ο οποίος και στις μέρες μας είναι ο ακάματος εργάτης στη διατήρηση στοιχείων γύρω από τη ζωή και το έργο Του.

*

Ο Πασχάλης Δήμου είναι εκπαιδευτικός γεννημένος στο Βόλο, με προπτυχιακές σπουδές στα Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης και στην Κοινωνική Ανθρωπολογία της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Από το 1994 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δημόσια Εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και έχει διατελέσει διευθυντής σχολικών μονάδων για 15 χρόνια. Παράλληλα ασχολήθηκε με την Εκπαίδευση Ενηλίκων πραγματοποιώντας διαλέξεις. Επίσης απασχολήθηκε κι ως συνεργάτης Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ι.Ε.Κ. Είναι συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων κι άρθρα του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε περιοδικά του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού. Διευθυντής στο 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Ταμίας στην Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», Ταμίας στο Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων».

filakto      xned

Related posts