Select your Top Menu from wp menus

Αντιφώνησις του Μακαριωτάτου κατά την επίσημον αυτού επίσκεψιν εις την Ιεράν Μητρόπολιν Πάφου

Αντιφώνησις του Μακαριωτάτου κατά την επίσημον αυτού επίσκεψιν εις την Ιεράν Μητρόπολιν Πάφου

1/5/2007

– Πανιερώτατε Μητροπολίτα Πάφου κ. Γεώργιε,
– Άγιοι Αδελφοί Αρχιερείς,
– Τίμιοι Εκπρόσωποι των Πολιτικών και Δημοτικών Αρχών,
– Αγαπητοί Πατέρες,
– Λαέ του Κυρίου ευλογημένε,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
Σας ευχαριστώ θερμώς για την υποδοχή που μου επεφυλάξατε και για τους λόγους αβροφροσύνης που μου απευθύνατε. Έρχομαι στην πόλη σας και στην επαρχία σας ως ταπεινός προσκυνητής, εδώ που ο Απόστολος Παύλος εκήρυξε το Ευαγγέλιον του Κυρίου μας και έριξε τον σπόρο για την ίδρυση της Εκκλησίας της Κύπρου. Αι Αθήναι και η Πάφος συνδέονται πέραν των άλλων εθνικών και αδελφικών δεσμών, και δια του συνδέσμου της αγάπης τον οποίο εδίδαξε και στις δύο πόλεις ο Απόστολος των Εθνών. Οι δύο αδελφές Εκκλησίες της Κύπρου και της Ελλάδος δικαίως σεμνύνονται ότι είναι Παύλειοι Εκκλησίαι, διότι αμφότερες ιδρύθησαν υπό του Αποστόλου Παύλου.
Ενθυμούμεθα με συγκίνηση ότι ο Ρωμαίος Ανθύπατος της Πάφου Σέργιος Παύλος υπήρξε ο πρώτος κρατικός αξιωματούχος σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή Ιστορία που επίστευσε στον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν μετά από την διδασκαλία του Παύλου. Και ευχόμαστε ο Απόστολος Παύλος, Απόστολος της Κύπρου, της Ελλάδος και της Ευρώπης, να πρεσβεύει προς τον παντοδύναμον Θεόν για την διαφύλαξη της ειρήνης, της ελληνορθοδόξου παραδόσεως και της προόδου των κατοίκων της ιστορικής επαρχίας σας.
Ήλθαμε, μετά της συνοδείας μας, στην Πάφο για να ιχνηλατήσουμε με δέος τα βήματα του Αποστόλου. Ήλθαμε για να προσκυνήσουμε στη Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, ο οποίος σε δύσκολες στιγμές της Κυπριακής Ιστορίας τόνωνε με τα συγγράμματα όχι μόνο την Χριστιανική Πίστη, αλλά και το πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων της Κύπρου, όταν αντιμετώπιζαν πολυαρίθμους εισβολείς. Ήλθαμε για να κλίνουμε ευλαβώς το γόνυ στην ιερά μνήμη του προκατόχου σας Χρυσάνθου Β , ο οποίος εσφαγιάσθη υπό των Τούρκων την 9η Ιουλίου 1821 μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό.Ήλθαμε για να τιμήσουμε τον τόπο καταγωγής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου Γ . Ήλθαμε για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη των Πανελλήνων προς τον έφηβο, Εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, από την Τσάδα της Πάφου, τον οποίο απηγχόνισαν οι Άγγλοι πριν από 50 χρόνια ακριβώς. Ήλθαμε για να συναντήσουμε τον κλήρο και τον λαό της Μητροπολιτικής περιφερείας σας και να μεταφέρουμε τον αδελφικό χαιρετισμό των Ορθοδόξων Ελλήνων, που αποτελούν ποίμνιο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ήλθαμεν, επίσης, διά να θυμηθούμε, διά πολλοστήν φοράν, τον ευκλεή προκάτοχόν σας, σημερινόν Αρχιεπίσκοπον Κύπρου κ. Χρυσόστομον, ο οποίος, επί μίαν 30ετίαν περίπου, διεποίμανε Θεοφιλώς και Θεαρέστως την ιστορικήν ταύτην Μητρόπολιν και τον ευγενή και φιλόχριστον και πιστόν λαόν του Θεού, με ταπείνωσιν, πρακτικότητα, απλότητα, αγάπην, στοργήν, κατανόησιν και οικειότητα. Είναι εκείνος ο οποίος αθορύβως, αλλ’ αποτελεσματικώς αναδιοργάνωσε την Ιεράν Μητρόπολιν Πάφου, ανόρθωσε τα οικονομικά της, ενδιεφέρθη για τις πνευματικές και υλικές ανάγκες του ποιμνίου του, εξησφάλισε εκλεκτούς συνεργάτες εις τον αμπελώνα του Κυρίου και απέδειξεν ότι η Χάρις του Θεού επιβλέπει «επί τον ταπεινόν και ησύχιον και τρέμοντα τους λόγους του».
Ήλθαμε, βεβαίως, Πανιερώτατε και για να γνωρίσουμε καλύτερα και να τιμήσουμε την δική σας εκκλησιαστική, εκπαιδευτική και κοινωνική δράση. Γνωρίζω ότι υπήρξατε επί έτη μάχιμος εκπαιδευτικός και μάλιστα στον τομέα των Θετικών Επιστημών και ότι συνδυάζετε την άριστη Θεολογική κατάρτιση με την ευρεία γνώση της θύραθεν παιδείας. Γνωρίζω και επαινώ το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για τα θέματα της Παιδείας, της Γλώσσας και της διαφυλάξεως της ελληνορθοδόξου ιδιοπροσωπίας των Κυπρίων. Γνωρίζω, και χαίρομαι γι αὐτό, ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου σας έχει ορίσει ως Πρόεδρο των Επιτροπών Βιοηθικής και Παιδείας. Σας εύχομαι την παρά Θεού ευόδωση των προσπαθειών σας και σας υπόσχομαι ότι όλες οι αρμόδιες Συνοδικές Επιτροπές της Εκκλησίας της Ελλάδος θα είναι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία στους κρίσιμους αυτούς τομείς.
Εκτιμώ, ιδιαιτέρως, Πανιερώτατε, το ανύστακτο ενδιαφέρον σας για την νεολαία κάι την εν Χριστώ διαπαιδαγώγησή της. Οι νέοι μας και οι νέες μας ευρίσκονται και πρέπει να ευρίσκονται στο επίκεντρο της ποιμαντικής μερίμνης όλων μας. Αγωνιούμε καθημερινά για τα αντικοινωνικά, αντιπαιδαγωγικά και αντιχριστιανικά ερεθίσματα που δέχονται. Είμαι αισιόδοξος διότι μαθαίνω ότι η Κυπριακή νεολαία στην συντριπτική της πλειοψηφία θέλει να διαφυλάξει την προσήλωσή της στην Ορθοδοξία και στην Ελληνική Παιδεία, χωρίς βεβαίως να αποκόπτεται από την δημιουργική αξιοποίηση της τεχνολογίας και των επιστημών. Σας εύχομαι, Πανιερώτατε, καρποφορία και επιτυχία στο έργο σας υπέρ της νέας γενιάς και γενικότερα σε όλες τις πτυχές της πολυσχιδούς ποιμαντικής σας δραστηριότητος.

Related posts