Select your Top Menu from wp menus

Αντιφώνησις του Μακαριωτάτου κατά την επίσκεψίν του στον Ιερόν Ναόν Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου

3/5/2007

– Άγιοι Αδελφοί Αρχιερείς,
– Τίμιοι Εκπρόσωποι των Πολιτικών και Δημοτικών Αρχών,
– Αγαπητοί Πατέρες,
– Πεφιλημένοι Κύπριοι αδελφοί μου,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που με αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα ταπεινός προσκυνητής στην πόλη σας και να τελέσω στον Μητροπολιτικό αυτό Ναό την Δοξολογία. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την πόλη σας και τον Ναό του Αγίου Γεωργίου. Και ως Μητροπολίτης Δημητριάδος είχα επισκεφθεί το Παραλίμνι ως ταπεινός προσκυνητής διότι όλη η ελληνικώτατη Κύπρος μας είναι ένα μεγάλο Ιερό Προσκύνημα, διότι είναι τόπος Αγίων και Ηρώων, τόπος ποτισμένος με τα αίματα των μαρτύρων της πίστεως και της πατρίδος.
Ιδιαίτερα όμως αυτός ο ευλογημένος και μαρτυρικός τόπος που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα που βίαια χάραξε η τουρκική επεκτατικότητα και σκληρότητα, ανέδειξε τα τελευταία χρόνια δύο νέους ήρωες, χρυσούς κρίκους στην μεγάλη αλυσίδα των Εθνομαρτύρων του Κυπριακού έπους. Δύο νέα παλληκάρια από το Παραλίμνι, τον Τάσο Ισαάκ και το Σολωμό Σολωμού που έδειξαν όχι μόνο στον όπου γης Ελληνισμό αλλά και σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχουν και σήμερα στην Κύπρο νέοι που δεν διστάζουν να θυσιάσουν την ζωή τους αγωνιζόμενοι για τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής αξιοπρέπειας και της αγάπης προς την Πατρίδα. Όταν πριν 11 χρόνια ετελείτο εδώ η εξόδιος Ακολουθία των δύο αυτών παλληκαριών, πάνω στις σεπτές σορούς τους ακουμπούσε όλος ο Ελληνισμός και απέθετε τα δάκρυα του πόνου του αλλά και του όρκου του να επαληθευθή το όραμα της θυσίας αυτών των νέων Κυπρίων ηρώων. Να ανατείλη δηλαδή η ημέρα που θα χαρούμε την Κύπρο μας ενωμένη και ελεύθερη από τον άδικο εισβολέα, που εδώ και 33 ολόκληρα χρόνια κατέχει παρανόμως το 35% περίπου της Μεγαλονήσου, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παρά το μεγάλο όμως πλήγμα της τουρκικής εισβολής και της προσφυγιάς δεν πτοηθήκατε, Κύπριοι αδελφοί μας, αλλά κατά την διακήρυξη του Αποστόλου Παύλου «εν παντί θλιβόμενοι αλλ’ ουκ απολλύμενοι» (Β’ Κορινθ., Δ’ 8-9) προχωρήσατε στην πραγματοποίηση των αγαθών έργων σας και μάλιστα στον εκκλησιαστικό τομέα. Το γεγονός τούτο αποδεικνύεται από την ίδρυση άλλων δύο ενοριών με μεγαλοπρεπέστατους και άρτια εξωραϊσμένους Ναούς αφιερωμένους σε άλλους δύο Μάρτυρες της πίστεώς μας, έτσι ώστε να φρουρήται σήμερα το Παραλίμνι από τους Μεγαλομάρτυρες Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, Δημήτριο τον Μυροβλήτη και Βαρβάρα την αθληφόρο.
Αλλά και θαυμάσια, πρωτοποριακού χαρακτήρα, Εκκλησιαστικά Ιδρύματα στολίζουν την ωραία πόλη σας όπως το Γηροκομείο και το Σχολείο παιδιών με ειδικές ανάγκες. Κορύφωση δε της όλης εκκλησιαστικής αναβαθμίσεως της περιοχής αποτελεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για την ίδρυση Ιεράς Μητροπόλεως Αμμοχώστου με προσωρινή έδρα την πόλη σας, μέχρι να έλθη η ευλογημένη μέρα που θα αναστηθή η νεκρή επί τρεις και πλέον δεκαετίες πόλη της Αμμοχώστου.

Προσφιλέστατοι πατέρες και αγαπητοί αδελφοί,
Η σημερινή παρουσία μου στον περίλαμπρο κατανυκτικό και ήδη Μητροπολιτικό Ναό σας ενταγμένη στα πλαίσια της ειρηνικής επισκέψεως μου στον μαρτυρικό τόπο σας, αποτελεί για μένα και την τιμία Συνοδεία μου μια εξαιρετική ευλογία και τιμή και μια αφορμή για να ευχηθώ μέσα από τα βάθη της ψυχής μου, ο Θεός με τις πρεσβείες του Αγίου Γεωργίου και των άλλων δύο Μεγαλομαρτύρων-φρουρών του Παραλιμνίου να σας χαρίζει «υπομονήν εν ταις θλίψεσι ταις ευρούσαις υμάς», πνευματική πρόοδο και ευημερία και πάντα τα εγκόσμια και υπερκόσμια αγαθά Του, να αξιώση δε και τους πρόσφυγες αδελφούς της περιφερείας σας να επιστρέψουν το συντομώτερο δυνατό στις πατρογονικές εστίες τους και στους ιερούς τόπους της Ορθοδόξου λατρείας τους που «κρίμασιν οις οίδε Κύριος» σήμερα βεβηλώνονται από τους εισβολείς.

Related posts