Select your Top Menu from wp menus

Αντιφώνησις του Μακαριωτάτου προς τον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρήστου

2/5/2007

Εξοχώτατε κ. Δήμαρχε Λεμεσού,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Σας ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή και για τα ευγενικά σας λόγια.
Ευρίσκομαι, όπως γνωρίζετε, μαζί με την συνοδεία μου στην Κύπρο στο πλαίσιο της πρώτης επισήμου επισκέψεώς μου με την ιδιότητα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Πρόκειται για την «ειρηνική» επίσκεψη στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Κύπρου, κατά την ορολογία που χρησιμοποιούμε όταν ο Προκαθήμενος μιας Ορθοδόξου Εκκλησίας επισκέπτεται για πρώτη φορά επισήμως μίαν αδελφή Ορθόδοξο Εκκλησία. Με την ευκαιρία , λοιπόν, αυτή έχω την χαρά να επισκέπτομαι σήμερα την όμορφη και ιστορική πόλη της Λεμεσού για να επικοινωνήσω με τις εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές και με τον λαό της πόλεως και να μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό των Ελλήνων της Μητροπολιτικής Ελλάδος.
Με συγκίνηση ανατρέχουμε στις αρχαίες ελληνικές και χριστιανικές ρίζες της περιοχής, όπως αυτές αναδεικνύονται από τα ερείπια της αρχαίας Αμαθούντος και το θέατρο του Κουρίου. Προσκυνούμε τις ιερές μορφές Επισκόπων που εκόσμησαν την Επισκοπή Αμαθούντος, όπως ο Άγιος Θεόπομπος, ο Άγιος Μνημόνιος και ο επιφανέστερος όλων Άγιος Τύχων. Γνωρίζουμε τις περιπέτειες που έζησε η περιοχή σας κατά την ταραχώδη περίοδο των Σταυροφοριών και κατά την μακρά Λατινοκρατία και Τουρκοκρατία. Τιμούμε τη μνήμη του μεγάλου εθνικού ποιητού Βασίλη Μιχαηλίδη, ο οποίος εκοιμήθη εδώ στο Πτωχοκομείο Λεμεσού και μας άφησε ως ιερά παρακαταθήκη –μεταξύ πολλών άλλων- τους περίφημους στίχους του: «Η Ρωμηοσύνη εν να χαθή όντας ο κόσμος λείψη», δηλαδή το Ελληνορθόδοξο Γένος, παρά τις εισβολές και τις επιβουλές, θα επιβιώσει μέχρι την συντέλεια του κόσμου. Υποκλινόμαστε όταν φέρνουμε στο νου μας την συμμετοχή των Λεμεσιανών στους μεγάλους εθνικούς αγώνες του 1821, του 1912-13 , του 1940-44 και στον αγώνα του 1955-59 για την Αυτοδιάθεση της Κύπρου.
Στο πρόσωπό σας, κύριε Δήμαρχε , τιμούμε τον ηρωικό προκάτοχό σας, τον αείμνηστο Δήμαρχο Λεμεσού και Εθνοσύμβουλο Χριστόδουλο Σώζο, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στο Μπιζάνι κατά την πανεθνική απελευθερωτική εξόρμηση του 1912-13. Το αίμα του Σώζου μαζί με το αίμα χιλιάδων άλλων Κυπρίων αγωνιστών, εσφράγισε ανεξίτηλα τους εθνικούς, ιστορικούς, θρησκευτικούς, γλωσσικούς και ψυχικούς δεσμούς μεταξύ της Μεγαλονήσου Κύπρου και της Ελλάδος. Αυτούς τους δεσμούς οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε σήμερα λαμβάνοντες βεβαίως υπ’ όψιν τα σύγχρονα πολιτικά, κοινωνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα και επιδεικνύοντες ειρηνική διάθεση απέναντι σε κάθε άλλη εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική κοινότητα. Η ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, κ. Δήμαρχε, μας διδάσκει να σεβόμαστε την διαφορετικότητα και την ετερότητα και να επιδιώκουμε την αρμονική συμβίωση με όλους τους λαούς της γης, πολύ δε περισσότερο με αυτούς που κατοικούν δίπλα μας και μοιράζονται μαζί μας κοινές μνήμες και εμπειρίες. Μας διδάσκει ταυτοχρόνως αυτή η παράδοση να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία του τόπου μας, για την εθνική μας αξιοπρέπεια και για την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας ταυτότητος. Χαίρομαι δε ειλικρινά διότι γνωρίζω το ενδιαφέρον σας για την δημοκρατία, την ανθρωπιστική προσέγγιση των προβλημάτων και την κοινωνική δικαιοσύνη, αξίες θεμελιωμένες πρωτίστως στην Χριστιανική διδασκαλία.
Από παλαιότερες επισκέψεις μου, προ της εκλογής μου, στο αρχιεπισκοπικό αξίωμα γνωρίζω την πόλη σας, κύριε Δήμαρχε. Γνωρίζω ότι από τον τραγικό Ιούλιο του 1974 μέχρι σήμερα ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατακορύφως λόγω της μετοικήσεως μεγάλου αριθμού προσφύγων από τα κατεχόμενα εδάφη. Πληροφορούμαι τη σημαντική ανάπτυξη του τουρισμού και του λιμένος της Λεμεσού και πιστεύω ότι οι εισερχόμενοι οικονομικοί πόροι χρησιμοποιούνται με πνεύμα συνέσεως και κοινωνικής αλληλεγγύης. Συγχαίρω δε τους πολίτες της Λεμεσού, διότι δεν λησμονούν τις ελληνορθόδοξες ρίζες τους και αγωνίζονται γι’ αυτές. Σημειώνω χαρακτηριστικά την επιτυχή παρουσία της Ενώσεως Ορθοδόξων Επιστημόνων Λεμεσού που έχει καθιερώσει ως Πανελλήνιο πλέον θεσμό τα Επιστημονικά Συνέδρια της Βιοηθικής.
Κύριε Δήμαρχε, εύχομαι σε όλους τους Λεμεσιανούς και σε σας προσωπικώς παρά Θεού ευόδωση των καλών έργων σας και κλείνω με την αισιόδοξη ευχή των ημερών: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Related posts