Select your Top Menu from wp menus

Αντιφώνησις του Μακαριωτάτου προς τον Δήμαρχον Παραλιμνίου

3/5/2007

 

«Για σένα Κύπρο αθάνατη πατρίδα τιμημένη,
θα δώσω από το αίμα μου κάθε σταλαματιά.
Για να σε δω ελεύθερη και χιλιοδοξασμένη,
δεν θα διστάσω Κύπρο μου να πέσω στη φωτιά».

Εξοχώτατε κ. Δήμαρχε,
Οι στίχοι αυτοί του γενναίου ήρωος και θρυλικού εθνομάρτυρος του Κυπριακού έπους του 1955-59 του 19χρονου Ευαγόρα Παλληκαρίδη, οι στίχοι που επισφραγίσθηκαν με τον αγώνα και την θυσία του έρχονται στον νου μου, κ. Δήμαρχε, κατά την σημερινή επίσκεψή μου στο Παραλίμνι την όμορφη αλλά και ηρωική πόλη σας απ’ τα σπλάχνα της οποίας προήλθαν πριν από 11 χρόνια οι νεώτεροι εθνομάρτυρες του αγώνα για την ανεξαρτησία της Κύπρου μας, τα δύο νέα παλληκάρια αυτού του βασανισμένου και μαρτυρικού τόπου, ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού που με την ηρωικήν θυσίαν τους συνεκλόνισαν το πανελλήνιον και αφύπνισαν τις υπνώττουσες συνειδήσεις των όπου γης Ελλήνων.
Η περιφέρεια του Δήμου σας είναι όπως βλέπομε και πληροφορούμεθα μία ιδιαίτερα εξελιγμένη και ανεπτυγμένη περιοχή κατά τα τελευταία κυρίως χρόνια. Οι δραστήριοι και φιλοπρόοδοι κάτοικοι του Παριλιμνίου και της γύρω περιοχής μετά το βαρύ πλήγμα της τουρκικής εισβολής που έφθασε λίγο έξω από τις εστίες των, κατάφεραν σιγά-σιγά να οργανώσουν και πάλι την ζωή τους, να επανέλθουν στα αγαθά έργα τους και να ανορθώσουν την οικονομίαν του τόπου τους, μάλιστα κατά τρόπον θαυμαστόν και αξιομίμητον.
Πολλές φορές η περίοδος της ευημερίας στην πορεία ενός λαού συντελεί στην λήθη της ιστορίας του και στην συρρίκνωση των εθνικών του προσδοκιών και διεκδικήσεων. Η ηρωική όμως θυσία των δύο νέων της πατρίδος σας απέδειξε περίτρανα πως μέσα στους συγχρόνους Έλληνες της Κύπρου μας ρέει το αίμα των γενναίων προγόνων τους και ιδιαίτερα των εφήβων και νέων του Κυπριακού έπους του 1955-59 στην ψυχή των οποίων κυριαρχούσαν δύο πράγματα: Χριστός και Ελλάδα. Απέδειξαν ότι η οικονομική και κοινωνική ανόρθωση αυτού του τόπου δεν έχει επενεργήσει ως απώλεια της ιστορικής μνήμης και ως απώθηση στο περιθώριο των υψηλών ιδανικών του Γένους μας. Απέδειξαν ότι η δύναμη των όπλων και της βίας δεν μπορεί να κυριαρχεί στον κόσμο έστω κι αν ο μικρός Δαβίδ καλείται να αντιμετωπίσει τον πανίσχυρο Γολιάθ, μάλιστα δε κάτω από την σκανδαλώδη υποστήριξη των ισχυρών της γης, που υποκριτικά ενδιαφέρονται δήθεν για την επικράτηση της ειρήνης και του δικαίου. Τον Αύγουστο του 1996 έστειλαν με την ηρωική τους θυσία το μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα ότι με τέτοια παλληκάρια η Κύπρος μια μέρα, και πιστεύουμε σύντομα, θα ελευθερωθεί. Ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού άνοιξαν τον δρόμο προς την Αμμόχωστο, την Κερύνεια, τη Μόρφου, την Καρπασία. Έδειξαν ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την Ελληνική ψυχή.

Εξοχώτατε κ. Δήμαρχε,
Όπως ανέφερα και στην αντιφώνησή μου κατά την διάρκεια της Δοξολογίας στον Ιερό Ναό, είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι την γραφική και ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οικονομικά και τουριστικά πόλη σας. Προσεύχομαι στον Θεό να με αξιώση να την επισκεφθώ για άλλη μια φορά όταν η Κύπρος μας θα είναι ελεύθερη από άκρου εις άκρον της και θα έχουν κρημνισθή τα σύνορα του αίσχους και της βίας έτσι ώστε να μην ατενίζουμε απλώς και μάλιστα με θλίψη την νεκρή πόλη της Αμμοχώστου, αλλά να μπορούμε ελεύθερα να την επισκεφθούμε αντικρύζοντας τα χαρούμενα πρόσωπα των κατοίκων της που θα έχουν επιστρέψει στις εστίες τους, στους τάφους των προγόνων τους και στα ιερά σκηνώματα της Ορθοδόξου πίστεώς τους.
Ευχαριστώ θερμότατα για την εγκάρδια υποδοχή σας και τα ευγενικά λόγια της αγάπης και του σεβασμού σας προς το πρόσωπό μου και την Τιμία Συνοδεία μου.

Related posts