Select your Top Menu from wp menus

Προσφώνηση του Μακαριωτάτου κατά το παρατεθέν αποχαιρετιστήριο δείπνο υπό του Εκλαμπρoτάτου Καρδιναλίου κ. W. Kasper

15/12/2006

Eκλαμπρότατε Φίλε Καρδινάλιε κύριε Κasper,
Σεβαστά και περισπούδαστα στελέχη της Ρωμαϊκής Κουρίας,
Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί συνδαιτυμόνες,

Είναι αλήθεια τελικά ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη! Και μέσα στην πλούσια ιστορία του Ευρωπαϊκού πνεύματος η φιλοσοφική παράδοση και το πνεύμα του πολιτισμού της Αθήνας οδήγησαν στη δόξα της Ρώμης. Εδώ οδήγησε ο θείος έρως του Ιησού Χριστού τα βήματα της διδασκαλίας και της θυσίας των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Εδώ αλέστηκε ο σίτος ο εκλεκτός της των Αντιοχέων Εκκλησίας Ιγνάτιος. Εδώ θυσιάστηκαν μυριάδες μαρτύρων και ομολογητών για του Χριστού την πίστη την αγία. Εδώ προσέφυγαν οι μεγάλοι Έλληνες φωτιστές των Σλάβων Κύριλλος και Μεθόδιος. Εδώ στέφθηκε Αυτοκράτειρα της Δύσης η χαρισματική βυζαντινή πριγκίπισσα Θεοφανώ, μητέρα του οραματιστή Ελληνο-Γερμανού Αυτοκράτορα Όθωνα Γ’, και εδώ προσευχόμενος ο απαράμιλλος Πατέρας του ιταλο-ελληνικού μοναχισμού Όσιος Νείλος ο Καλαβρός, αποφάσισε να ιδρύσει τη λαμπρή Μονή της Παναγίας Κρυπτοφέρρης. Εδώ κατέφυγαν φωτισμένοι Έλληνες λόγιοι και επίσης διακομίστηκαν ιερά λείψανα αγίων, για να διασωθούν, μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Εδώ ήρθαμε κι εμείς από την Αποστολική Παύλεια Εκκλησία της Ελλάδος, ως ταπεινοί προσκυνητές στα ίχνη των Αγίων και των Μαρτύρων, κομίζοντες κλάδον ελαίας, σύμβολον ειρήνης, καταλλαγής και αγάπης. Ήρθαμε για ν’ ανταμώσουμε τον Πρεσβύτερο Αδελφό μας, Αγιώτατο Πάπα Ρώμης κύριο Βενέδικτο ΙΣΤ’, και να τον διαβεβαιώσουμε για την αγαθή μας πρόθεση να στηρίξουμε υπομονετικά την ιερή υπόθεση της Χριστιανικής Ενότητας, που κι εκείνος έχει στην καρδιά. Ήρθαμε να προσφέρουμε και να λάβουμε χείρα συνεργασίας για κοινή δράση σε μια Ευρώπη ευδαιμονισμού και ιδεολογικών αδιεξόδων, ηθικών διλημμάτων και έλλειψης πνευματικού προσανατολισμού, για την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας και την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου της εποχής μας. Ήρθαμε, συναντηθήκαμε, διαλεχθήκαμε και δώσαμε την καλήν μαρτυρίαν της εν ημίν ελπίδος.
Αύριο αναχωρούμε από την Επισκοπική Καθέδρα της Πρεσβυτέρας Ρώμης πλήρεις ευγνωμοσύνης και ικανοποιήσεως: ευγνωμοσύνης, για την αδελφική φιλοξενία που μας επιφυλάχθηκε και τις χειρονομίες τιμής που μας αποδόθηκαν, δείγματα έναρξης μιας νέας εποχής αγαθών σχέσεων και εμπιστοσύνης• ικανοποιήσεως, γιατί είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία, αφ’ενός μεν να προσκυνήσουμε χώρους πανίερους της κοινής πίστεως και ευλαβείας, αφ’ετέρου δε να εναρμονίσουμε τη χριστιανική μας μαρτυρία και να συντονίσουμε τη γόνιμη συνεργασία μας στην Ευρώπη των κοινών αρχών και αξιών.
Φεύγουμε, παίρνοντας μαζί μας, ως ανεκτίμητο θησαυρό για τον ευλαβή κλήρο και το φιλόθεο λαό μας, το λείψανο της τιμίας αλύσεως του ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας μας, Αποστόλου των Εθνών Παύλου, που όλως προθύμως μας χορήγησε η γενναιοδωρία του Αγιωτάτου Αδελφού μας Πάπα Βενεδίκτου. Αυτή θα είναι από τούδε η γέφυρα, επί της οποίας θα συναντώνται πλέον οι εκατέρωθεν πιστοί μας, προσβλέποντες στην ποθητή ενότητα. Η κοινή αγιοπατερική παράδοση της πρώτης χριστιανικής χιλιετίας θα είναι ο οδηγός μας.
Φεύγουμε, αφήνοντας πίσω μας αδελφούς, με τους οποίους θα συνεχίσουμε να συναντώμεθα και να διαλεγόμεθα αληθεύοντες εν αγάπη. Και είμεθα βέβαιοι ότι το Πνεύμα του Θεού, Πνεύμα Ζωοποιόν και Πνεύμα Αληθείας, θα γονιμοποιήσει τους κόπους μας και θα εισακούσει τις προσευχές μας ίνα πάντες εν ώσιν.
Εκφράζοντες εκ νέου τις θερμές μας ευχαριστίες προς άπαντες τους σεβαστούς και εκλεκτούς αδελφούς της Ρωμαϊκής Κουρίας και της Επισκοπής Ρώμης, που μας καλωσόρισαν ευγενικά και μας δέχθηκαν ως πραγματικούς αδελφούς καθ’ όλη τη διάρκεια της εδώ παραμονής μας, ευχόμεθα εκ μέσης καρδίας να είναι πολλά και άλυπα τα έτη της εν Χριστώ διακονίας Σας, Φίλε Καρδινάλιε κύριε Kasper, επ’ αγαθώ της ποθητής ενότητος των χριστιανών! Υψούμε δε το ποτήριo, αγαλλομένη τη καρδία, υπέρ αδιαπτώτου υγείας και μακροημερεύσεως της Α.Α. του αγαπητού εν Χριστώ Αδελφού ημών κυρίου Βενεδίκτου του ΙΣΤ’! Καλές και ευλογημένες οι επικείμενες εορτές της Θείας Σαρκώσεως και Επιφανείας Urbi et Orbi!

Related posts