Select your Top Menu from wp menus

Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στον Εθνικό Κήρυκα(8/12/2006)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ»

 

8/12/2006

 

 

Ερώτηση 1η

 

Μακαριώτατε, ποίες οι σκέψεις σας για την επικείμενη επίσκεψή σας στον Πάπα Βενέδικτο 16ο;

 

Απάντηση

 

Πρόκειται, ασφαλώς για μία σημαντική συνάντηση, η πρώτη που πραγματοποιείται στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μεταξύ των επικεφαλής των δύο Εκκλησιών, κάτι που προσδίδει στο γεγονός ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία. Η Εκκλησία της Ελλάδος, τα τελευταία χρόνια καταγράφει σημαντική παρουσία στα Διαχριστιανικά πράγματα και μεταφέρει, από κοινού με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, το φιλοκαλικό μήνυμα της Ορθόδοξης Παράδοσης και ιστορίας. Μεταφέρει την αύρα της χαμένης πνευματικότητας στον Δυτικό άνθρωπο που αναζητεί το γνήσιο και αυθεντικό στην θρησκευτική του έκφραση. Ενώνει, όμως, παράλληλα και τη φωνή της στην προσπάθεια των Χριστιανικών Εκκλησιών, να διασφαλιστούν οι αρχές και οι αξίες στην Ενωμένη Ευρώπη και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρώ ότι η προσπάθεια αυτή συνιστά ιερό χρέος για τις σύγχρονες Χριστιανικές Εκκλησίες, οι οποίες καλούνται να επισημάνουν τα στοιχεία εκείνα που τις ενώνουν για να μπορούν να φαίνονται και να είναι χρήσιμες στον άνθρωπο της εποχής μας.

 

Ερώτηση 2η

 

Τί θα κομίσετε στον Επίσκοπο της πρεσβυτέρας Ρώμης και τί προσδοκάτε να αποκομίσετε από αυτόν;

 

Απάντηση

 

Η Εκκλησία της Ελλάδος, στις Διαχριστιανικές της σχέσεις δεν ακολουθεί αυτονομημένο δρόμο, αλλά συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια των Ορθοδόξων Εκκλησιών για προσέγγιση και διάλογο, καταρχήν με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, προς την κατεύθυνση της ιεράς προοπτικής της των πάντων ενώσεως. Οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτόν τον Διάλογο, με συναίσθηση της ευθύνης, με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοσή μας, με σεβασμό στο ποίμνιό μας, έχοντας ως βάση για την πολυπόθητη ενότητα, την ενωμένη, προ του σχίσματος, Εκκλησία.

Διατηρούμε αναλλοίωτη την αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης αλήθειας, την οποία κατέχουμε, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε χρέος να συνεργαστούμε με όλους, Χριστιανούς και μη για την αντιμετώπιση του θρησκευτικού αποχρωματισμού της Ευρώπης, την επικράτηση της ειρήνης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εξάλειψη των κοινωνικών αδικιών, την διασφάλιση ηθικών αρχών και δικλείδων σε ζητήματα βιοηθικής κ. άλ. Σε όλα αυτά τα ζητήματα οι Εκκλησίες και οι Θρησκείες οφείλουν να έχουν λόγο και να εργάζονται από κοινού και ενωμένες, σε επίπεδο αρχών, γιατί όταν οι φωνές γίνονται πολλές, τότε και τα αποτελέσματα είναι πιο εφικτά και πραγματοποιήσιμα.

 

Ερώτηση 3η

 

Υπάρχει κάποια συνάρτηση με την πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο;

 

Απάντηση

 

Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο είχε, έχει και θα έχει τον πρώτο λόγο στον Διορθόδοξο χώρο και στις Διαχριστιανικές σχέσεις και επαφές. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου και του Πάπα Βενεδίκτου, γιατί θεωρούμε ότι κινήθηκε προς την κατεύθυνση των σχέσεων που περιέγραψα πιο πάνω. Θεωρώ δε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ωφεληθεί τα μάλα, από την συνάντηση αυτή, κυρίως σε εσωτερικό επίπεδο, εντός της Τουρκίας δηλ., όπου διαρκώς ζει σε ένα καθεστώς αμφισβητήσεων και προκλήσεων.

          Η Εκκλησία της Ελλάδος, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, έρχεται αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο της συνάντησης και επικοινωνίας, μεταξύ των Εκκλησιών. Έχει, όμως και τη δική της δυναμική που προσφέρει υπευθύνως στο έργο αυτό και θα εξακολουθεί να το κάνει, έχοντας επίγνωση της σημαντικής θέσεώς της στον Διορθόδοξο και Διαχριστιανικό κόσμο.

 

 

 

Ερώτηση 4η

 

Θα σχολιάζατε κάποιες αντιδράσεις – επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί από μερικούς κληρικούς, ακόμα και ιεράρχες για την επίσκεψη αυτή;

 

Απάντηση

 

Και οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες είναι ευπρόσδεκτες, εφόσον γίνονται με τρόπο εποικοδομητικό και όχι ισοπεδωτικό. Χαίρομαι για το γεγονός ότι προΐσταμαι μίας Εκκλησίας στην οποία ο καθείς έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να φοβάται για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε τυχόν να έχει για τις απόψεις αυτές. Θεωρώ ότι το γεγονός αυτό συνιστά κατάκτηση για την Εκκλησία της Ελλάδος.

Από την άλλη, πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ζούμε σε μια εποχή και σε ένα κόσμο όπου τα τείχη γκρεμίζονται το ένα μετά το άλλο. Οι λαοί απαιτούν ενότητα σε όλα τα επίπεδα. Οι εποχές των διαχωρισμών και των διαχωριστικών γραμμών έχουν προ πολλού παρέλθει και όπου αυτό δε συμβαίνει, οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε για να συμβεί. Οι θρησκείες και οι Εκκλησίες πρέπει να δίδουν το καλό παράδειγμα προς την κατεύθυνση αυτή και ν’ αναζητούν εκείνα που τους ενώνουν, για να καταφέρουν έτσι να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος. Πιστεύω ότι πλέον οι απόψεις αυτές αρχίζουν να παγιώνονται και ο λαός καταλαβαίνει ότι δε μπορούμε να στεκόμαστε στον σύγχρονο κόσμο περιχαρακωμένοι στην αυτάρκεια ενός ρομαντικού παρελθόντος, ενεργώντας σήμερα με τα δεδομένα του χθες. Όλα αυτά βέβαια, επαναλαμβάνω ότι δεν αφορούν τα θεολογικά και δογματικά ζητήματα, τα οποία συζητώνται σε άλλο επίπεδο, με εντεταλμένους επί τούτου εκπροσώπους μας.

 

Ερώτηση 5η

 

Ποίες οι σχέσεις σήμερα της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπό το πρίσμα του εκκολαπτόμενου νόμου για την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη;

 

Απάντηση

 

Έχουμε πει επανειλημμένως, τον τελευταίο καιρό, ότι οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών μας βρίσκονται σε καλό δρόμο, ύστερα από μια περίοδο θλίψης και αναταραχής. Βεβαίως, πολλά είναι τα θέματα που κατά καιρούς ανακύπτουν και θα ανακύψουν, τα οποία, με πνεύμα αγάπης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με άνεση χρόνου και χωρίς την άσκηση εκατέρωθεν πιέσεων, που μόνο κακό κάνουν, θα συζητήσουμε. Έχουμε αποδείξει αμφότεροι ότι καλή διάθεση υπάρχει και πάνω σ’ αυτή θα επενδύσουμε.

 

Ερώτηση 6η

 

Μακαριώτατε, ποίες οι σκέψεις σας για την ομογένεια της Αμερικής; Πώς μας βλέπετε από εκεί;

 

Απάντηση

 

Σας βλέπουμε όπως η μάνα αντικρίζει τα ξενιτεμένα παιδιά της. Με πολλή αγάπη, αλλά και καμάρι για τα όσα έχετε καταφέρει στην αλλοδαπή, για το γεγονός ότι με την παρουσία και δράση σας στο εξωτερικό τιμάτε την Μητέρα Ελλάδα. Σας καλώ, όμως, πατρικά να αγωνιστείτε για να διατηρήσετε, μεταξύ σας, αναλλοίωτα τα στοιχεία της παράδοσης και της Ελληνορθόδοξης αυτοσυνειδησίας μας. Μείνατε σταθεροί στην πίστη, μάθετε στα παιδιά σας την ιστορία μας, διατηρήστε γνήσια και αυθεντική τη γλώσσα μας. Αν τα καταφέρετε αυτά θα έχετε εξασφαλίσει την συνέχειά σας. Σας χαιρετώ και σας ευλογώ!

Related posts