Select your Top Menu from wp menus

Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ” (29/8/2007)

29/8/2007

«Ο πόνος προσφέρει μεγάλη πνευματική ωφέλεια στην ψυχής μας». Με μεγάλη δύναμη αντιμετωπίζει τα προβλήματα υγείας που τον δοκιμάζουν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος ευρισκόμενος στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ παράλληλα συντονίζει τη δράση της Εκκλησίας για τη στήριξη των πληγέντων εκ των πυρκαϊών. Κάνει έκκληση στην ομογένεια για συμπαράσταση σε τούτη την τραγική για τη χώρα μας στιγμή. Συνέντευξη στον κ. Θεόδωρο Καλμούκο, συντάκτη της μεγαλύτερης Ομογενειακής εφημερίδας της Αμερικής, τον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης (28/08/2007).

Μακαριώτατε πως είστε, πως αισθάνεστε;

Ευχαριστώ θερμά για το καλωσόρισμα εδώ στις ΗΠΑ. Όπως ήδη ξέρετε έφθασα εδώ για σοβαρό ζήτημα υγείας. Ήλθα με μεγάλη πίστη στο Θεό, εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και αγάπη στη ζωή. Από την πρώτη στιγμή απεφάσισα να αγωνισθώ και με τη βοήθεια του Θεού να νικήσω. Υπήρξα σ ΄όλη μου τη ζωή αγωνιστής. Έταξα στον εαυτό μου να γίνω και νικητής. Σ ΄αυτή μου την απόφαση συνέβαλε πολύ η αγάπη των ανθρώπων τόσο στην Ελλάδα όσο και εδώ. Και δράττομαι για πολλοστή φορά της ευκαιρίας πού μου δίνετε για να εκφράσω τις ολόθερμες ευχαριστίες μου στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο πού από την πρώτη στιγμή της δοκιμασίας μου στάθηκε με αδελφική αγάπη στο πλευρό μου, στον Σεβ. Αμερικής κ. Δημήτριο και τον Σεβ. Ατλάντα κ. Αλέξιο πού με υπεδέχθησαν στη Φλώριδα και μου έδειξαν την αγάπη τους θέτοντας στη διάθεσή μου κάθε δυνατή εξυπηρέτηση, στις διπλωματικές μας Αρχές καθώς και στους ομογενείς μας, πού και αυτοί με τηλεφωνήματα, επισκέψεις, επιστολές και διευκολύνσεις δείχνουν κάθε μέρα τα αισθήματά τους πού με συγκινούν και με στηρίζουν.
Είμαι ευγνώμων στο Θεό διότι οδήγησε εδώ τα βήματά μου και διατηρεί μέσα μου την ελπίδα και την αισιοδοξία για την καλή έκβαση της υποθέσεως της υγείας μου. Ο πόνος δεν μας είναι ευχάριστος. Όμως τελικά αποδεικνύεται ότι είναι ενταγμένος στο σχέδιο πού έχει για τον καθένα μας ο Θεός. Έτσι οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε τη μεγάλη πνευματική ωφέλεια πού μας προσφέρει τελικά στην υπόθεση της ψυχής μας. Γι αυτό και, όπως οι άγιοι, καλόν είναι να αναζητούμε αυτά που κρύβονται πίσω από τις δοκιμασίες πού δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως και πού είναι αυτά πού μας ενδιαφέρουν.
Βέβαια η μεγάλη συμφορά των πυρκαϊών πού έπληξε την Πατρίδα μας μονοπωλεί αυτό τον καιρό τα ενδιαφέροντά μας. Σκέπτομαι τους ανθρώπους πού χάθηκαν τόσο άδικα, άλλους πού έχασαν τις περιουσίες τους. Σκέπτομαι τα δάση μας, τον φυσικό μας πλούτο πού εξανεμίσθηκε και μελαγχολώ. Αυτό πού συνέβη στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές και χωρίς αμφιβολία είναι σχέδιο ανατρεπτικό της πολιτικής ευστάθειας. Προσευχήθηκα με δάκρυα στο Θεό να σταματήσει αυτό το κακό και έδωσα από εδώ οδηγίες στις εκκλ. Υπηρεσίες μας να κινητοποιηθούν για να έλθουν σε βοήθεια των πυροπαθών. Και ήδη η Εκκλησία μας έχει δώσει το παρόν στη συστράτευση αυτή με την κοινωνική οργάνωσή της «Αλληλεγγύη» διανέμοντας ρούχα, πόσιμο νερό και τρόφιμα. Η προσπάθεια συνεχίζεται, αλλά οι πληγές μένουν. Είμαι πολύ στενοχωρημένος και δεν θέλω να σκέπτομαι τίποτε άλλο. Στην προσευχή βρίσκω παρηγοριά. Και κάνω έκκληση από τις στήλες της εφημερίδας σας για συλλογή χρημάτων ώστε να οικοδομηθούν εκ νέου γρήγορα τα χωριά πού κάηκαν, και να ανθίσει και πάλιν το γέλιο της ευτυχίας στα χείλη των πυροπαθών. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ανοίξει σχετικό λογαριασμό που δέχεται εισφορές για τους πυροπαθείς (146/546010-70 Εθνική Τράπεζα).

Τι εξετάσεις κάνατε την πρώτη εβδομάδα; Θα κάνετε κι άλλες ή τελείωσαν;

Στις 20-21 Αυγούστου έγιναν στο νοσοκομείο οι απαραίτητες προεγχειρητικές εξετάσεις. Αυτές είναι πού ανοίγουν τελικά το δρόμο για την μεταμόσχευση. Ο Θεός ηθέλησε οι εξετάσεις αυτές να δείξουν την καλή ψυχοσωματική μου κατάσταση ώστε, μετά το πέρας των, να εγγραφώ στη λίστα για να πάρω σειρά για τη δική μου μεταμόσχευση. Τώρα αναμένω να κληθώ μόλις ευρεθεί κατάλληλο μόσχευμα για να μου γίνει η μεταμόσχευση. Τις μεταμοσχεύσεις η Εκκλησία αποδέχεται και ευλογεί, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Τις θεωρεί ύψιστη απόδειξη αγάπης και αυταπάρνησης. Ειδικότερα η Εκκλησία της Ελλάδος πού διαθέτει από το 1999 την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής έχει εγκρίνει επίσημο κείμενο με 55 θέσεις της επί του θέματος αυτού. Το κείμενο αυτό στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά μπορεί να το αναζητήσει κανείς στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος (w.w.w.ecclesia.gr) η σ ΄εκείνην της Επιτροπής. Κυκλοφορεί και σε αυτοτελές φυλλάδιο από τις εκδόσεις της « Αποστολικής Διακονίας». Στο κείμενο αυτό μπορεί κανείς να μελετήσει τις προϋποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται αγιοπνευματικά οι μεταμοσχεύσεις και τους όρους υπό τους οποίους η Εκκλησία μας στην Ελλάδα τις αποδέχεται.

Αν κατάλαβα σωστά, από τώρα και στο εξής ανά πάσα στιγμή που ενδέχεται να βρεθεί το μόσχευμα μπορεί να γίνει η εγχείρηση της μεταμόσχευσης;

Ναι, έτσι είναι. Γι αυτό η καθημερινή μου προσευχή είναι να ευρεθεί το συντομότερο το μόσχευμα, ώστε να ιαθώ και να επιστρέψω στα καθήκοντά μου. Μ ΄αυτό δεν θέλω να πω ότι σκέπτομαι εγωιστικά, αλλά αγαπώ πολύ αυτό πού είμαι και αυτό πού κάμνω. Αν ξανάρχιζα απ την αρχή τη ζωή μου θα ήθελα να ξαναείμαι και να ξανακάνω αυτό πού τώρα είμαι και αυτό πού τώρα κάμνω. Γι ΄αυτό θεωρώ την αρρώστια μου μια παρένθεση ευλογίας για ανασύνταξη των δυνάμεων, για αναθεώρηση απόψεων και αποφάσεων, και για ωριμότερη αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων. Ελπίζω και πιστεύω ότι και ο Θεός θέλει να μου δείξει πόσο με αγαπά και τι αναμένει εφεξής από εμέ. Κι εγώ με τη σειρά μου θέλω να του αποδείξω πόσο υπολογίζω το θέλημά του.

Πως διάβηκε αυτή η πρώτη εβδομάδα στην Αμερική;

Μετά τις δύο πρώτες ημέρες πού κατηναλώθησαν στις εξετάσεις, περνώ τις ώρες μου προσευχόμενος, μελετών, ασκούμενος και παρακολουθών τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Παράλληλα δέχομαι επισκέψεις ανθρώπων πού μου το ζητούν, συνομιλώ στο τηλέφωνο και αναπαύομαι. Επίσης επικοινωνώ με τα Γραφεία μας στην Ελλάδα και ενημερώνομαι για τυχόν σοβαρά θέματα πού ενδιαφέρουν την Εκκλησία, ώστε να μπορώ να δώσω οδηγίες, μια και ακόμη διανύουμε την περίοδο των θερινών διακοπών και η Ι. Σύνοδος δεν συνεδριάζει.

Εκτός από τις ιατρικές εξετάσεις πως περνάτε τις ώρες σας;

Δεν μένει και πολύς χρόνος για ραστώνη η απραξία. Οι ημέρες μου είναι γεμάτες. Έχω φέρει μαζί μου αρκετά βιβλία ποικίλης ύλης για να μου κρατούν συντροφιά. Έχω αρχίσει να τα διαβάζω κάθε μέρα. Όταν δεν διαβάζω σκέπτομαι και άλλοτε προσεύχομαι. Δεν μπορείτε να φαντασθείτε τι παρηγοριά προσφέρει η προσευχή. Είναι η αναπνοή της ψυχής. Νοιώθω την εγγύτητα του Θεού και αφήνω τον εαυτόν μου στην εμπειρία των γλυκασμών πού Εκείνος μας χαρίζει. Ποτέ άλλοτε δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να προσευχηθώ τόσο θερμά όσο τώρα πού κινδυνεύω. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για να ξεπεράσει κανείς τις πύλες του κακού. Από την άποψη αυτή είμαι ευτυχής που είμαι χριστιανός. Αν δεν ήμουν θα ένοιωθα εντελώς μόνος και αδύναμος να σηκώσω μόνος μου ένα τέτοιο βάρος.

Να ρωτήσω τι βιβλία διαβάζετε;

Τα βιβλία πού διαβάζω είναι αυτά πού κατ ΄αρχήν με ενδιαφέρουν. Είναι βιβλία πνευματικής οικοδομής και ακόμη και ιστορικά. Πέραν αυτών με ενδιαφέρει να παρακολουθώ και τη σύγχρονη βιβλιογραφία όπως εκτίθεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Έχω μαζί μου βιβλία και αγνώστων μου συγγραφέων. Με προσείλκυσαν οι τίτλοι και τα θέματα, πολλά των οποίων είναι πολιτικής φύσεως. Νομίζω ότι ένας αξιωματούχος της Εκκλησίας πρέπει να παρακολουθεί τακτικά τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Βέβαια πρωτίστως οφείλει να καλλιεργεί την ορθόδοξη πνευματικότητά του. Ωφελεί όμως να γνωρίζει το πώς σκέπτεται σήμερα ο κόσμος, ποια ιδεολογικά και άλλα ρεύματα κυκλοφορούν, και κυρίως τι αναμένει σήμερα ο κόσμος από την Εκκλησία. Αν η Εκκλησία δια στόματος των εκπροσώπων της δεν είναι σε θέση να αρθρώσει πειστικό και φερέγγυο λόγο για τα σύγχρονα προβλήματα του ανθρώπου δεν ξέρω ποιος τελικά θα ήθελε να την ακολουθήσει.

Τι σας λείπει ποιο πολύ αυτό τον καιρό;

Μου λείπει η Ελλάδα, η Πατρίδα μου, που την νοσταλγώ, αλλά και τα καθήκοντά μου στην Εκκλησία. Μου λείπουν οι συνεργάτες μου, τα πνευματικά μου παιδιά, ο λαός μας. Παρά το γεγονός ότι με συνοδεύουν 3 από τους πιο εκλεκτούς μου συνεργάτες, δεν μπορώ να πω ότι με αφήνει αδιάφορο το γεγονός ότι μου λείπουν όλοι οι άλλοι. Γι αυτό-όπως έμαθα-σκοπεύουν καθ ΄ομάδες να έρχονται εδώ όσο διάστημα θα μείνω στη Φλώριδα για να με επισκεφθούν και να μείνουν μαζί μου λίγες μέρες. Τους ευχαριστώ γι αυτό. Με ανακουφίζει μια τέτοια ιδέα. Μάλιστα έμαθα ότι κάποιοι απ αυτούς νοίκιασαν και ένα διαμέρισμα εδώ ώστε να το χρησιμοποιούν όταν θα έρχονται.

Πάρα πολλοί ομογενείς μας από όλη την Αμερική ρωτούν κάθε μέρα για σας, εκφράζουν δε την επιθυμία να σας επισκεφθούν εδώ στο Μαϊάμι.

Τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ από καρδιάς. Τα αισθήματα τους με ανακουφίζουν και ξέρω ότι είναι γνήσια. Προσεύχομαι να τους έχει ο Θεός καλά και να απολαμβάνουν με υγεία τα αγαθά τους.

Related posts