Select your Top Menu from wp menus

ΑΡΧΙΜ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – Χαιρετισμός στα αποκαλυπτήριο της προτομής του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου Βόλος 21-10-09

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 

ΒΟΛΟΣ, 21/10/2009

 

          Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Βελεστίνου, εκπρόσωπε του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου,

Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα,

Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς,

Αγαπητοί συμπρεσβύτεροι και Διάκονοι,

Πολυσέβαστε κατά σάρκα αδελφέ του μακαριστού Πρωθιεράρχου κ. Ιωάννη Παρασκευαϊδη,

Εντιμότατοι άρχοντες,

Ευλογημένε λαέ του Θεού,

 

Η τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος και η κοινωνία του Βόλου τιμούμε απόψε τον μακαριστό Ποιμενάρχη μας και Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

 

Την ημέρα που, επί εικοσιτέσσερα ολόκληρα χρόνια, τα πλήθη των πιστών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κατέκλυζαν την παλαιά Επισκοπική κατοικία για να ευχηθούν μακροημέρευση στον Δεσπότη τους, επί τη επετείω των ονομαστηρίων του, ο ίδιος αυτός λαός κατακλύζει τον ιερό χώρο του Μητροπολιτικού μας Ναού για να αποδώσει φόρο τιμής στη μνήμη του και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, συμμετέχοντας στα αποκαλυπτήρια της προτομής του, εικοσιένα μόλις μήνες μετά την προς Κύριον εκδημία του. Είναι εδώ για να καταθέσει τα αισθήματα της καρδιάς του στον φιλόστοργο πνευματικό του πατέρα, στον υπέρμαχο των κοινωνικών του αγώνων, στον υπερασπιστή των εθνικών του δικαίων, στον προστάτη των πτωχών, στον συμπαραστάτη των αδικουμένων, στον παρηγορητή των πενθούντων, στον εμπνευστή των νεανικών συνειδήσεων. Είναι εδώ για να χαιρετίσει τον χαμογελαστό Δεσπότη του, τον Χριστόδουλό του…

 

Γι’ αυτό εκδηλώσεις σαν την αποψινή δεν περιποιούν τιμή μόνο στις προσωπικότητες που έφυγαν και κοσμούν, πλέον, το πάνθεον των μεγάλων της Εκκλησιαστικής ή της εν γένει ιστορίας, καθώς το έργο και η προσφορά τους στην Εκκλησία και στον τόπο συνιστούν την καλύτερη απόδειξη του απαράμιλλου μεγαλείου τους. Περιποιούν τιμή στον ίδιο το λαό, που ξέρει να τιμά και ν’ αναγνωρίζει, αλλά και στους διαδόχους τους, στους κληρονόμους της πνευματικής τους παρακαταθήκης, στους θαρραλέους μιμητές και συνεχιστές του έργου τους, σ’ εκείνους που στάθηκαν δίπλα τους ακλόνητοι συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι σε μια πορεία αγώνων, θλίψεων, δοκιμασιών, πόνου, αλλά και μεγαλείου.

 

Σήμερα τιμούμε έναν αυθεντικό άνθρωπο, με τα χαρίσματα και τις αδυναμίες του, με τα πλεονεκτήματα και τα ελαττώματά του. Τιμούμε έναν γνήσιο ηγέτη που δεν αναπαύθηκε στις δάφνες των αξιωμάτων του, δεν περιορίστηκε στην ασφάλεια του θρόνου του, αλλά έδρασε, εργάστηκε, ρίσκαρε, πήρε πρωτοβουλίες, αγνόησε συμφέροντα και κατεστημένες αντιλήψεις, συγκρούστηκε, αλλά και λάθεψε. Και αυτές οι ελλείψεις, μέσα στο εν γένει μεγαλείο της προσωπικότητάς του, τον καθιστούν μεγάλο και γνήσιο. Διαφορετικά θα ήταν ψεύτικος, νοθευμένος, τεχνητό δημιούργημα ατελείωτων συμβιβασμών και ανέντιμων συμφερόντων. Και ο τόπος μας από τέτοιους ηγέτες έχει ανάγκη, που δεν κρύβονται πίσω από τις αδυναμίες τους, ρίχνοντας τα βάρη αλλού, αλλά αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και συνεχίζουν το έργο τους, μένοντας πιστοί στις αρχές και τα οράματά τους. Αυτός ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

 

Η σημερινή εκδήλωση συνιστά εκπλήρωση της υπόσχεσης που έδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος στις 28 Ιανουαρίου 2009, κατά την τέλεση του μνημοσύνου του μεγάλου προκατόχου του, με την συμπλήρωση ενός έτους από την εκδημία του. Συνιστά εκπλήρωση της δέσμευσης που ανέλαβε έναντι της τοπικής κοινωνίας ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Αλέξανδρος Βούλγαρης, ο οποίος έθεσε αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου στη διάθεση της τοπικής Εκκλησίας και χρηματοδότησε το τεχνικό κομμάτι του εγχειρήματος. Συνιστά εκπλήρωση της επιθυμίας του κ. Χαραλάμπους Τσιμά, εκλεκτού συμπολίτου μας και γνήσιου ευπατρίδη, ο οποίος τίμησε την μνήμη του πολύκλαυστου καρδιακού του φίλου, χρηματοδοτώντας την δημιουργία της προτομής του. Συνιστά δικαίωση του Βολιώτη Καλλιτέχνη κ. Αναστασίου Κρατίδη, ο οποίος φιλοτέχνησε την προτομή, εργαζόμενος επί δέκα μήνες και σπουδάζοντας με ευλάβεια το πρόσωπο, αλλά και την προσωπικότητα του μεγάλου Εκκλησιαστικού ανδρός. Συνιστά, όμως και πρωτίστως, δικαίωση του κληρικολαϊκού αισθήματος, έκφραση αγάπης και ευγνωμοσύνης του ιερού κλήρου και του λαού του Θεού, οι οποίοι δεν έβγαλαν ουδέ μια στιγμή το όνομα ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ από τα χείλη τους και την εκφραστική μορφή του από την καρδιά τους.

 

Δε θα μακρηγορήσουμε, όμως, άλλο. Θέλουμε μόνο να καλωσορίσουμε τους φίλους και αδελφούς, κληρικούς και λαϊκούς, που ήλθαν από μακριά και με τους οποίους μάς συνδέουν ακατάλυτοι πνευματικοί δεσμοί, αγάπη και πίστη στον ανυπέρβλητο και ανεπανάληπτο Γέροντά μας. Ενώπιον της προτομής του υποσχόμαστε ότι θα τιμούμε, όσο ζούμε, όλη ψυχή τε και καρδία, την μνήμη του, η οποία είθε να είναι μακαρία και αιωνία.

Related posts